17 Haziran 2015 Çarşamba

Üst Seviye Telefonlarin Batarya Süresi Karsilastirmasi


Üst Seviye Telefonların Batarya Süresi Karşılaştırması

Günümüzün telefonları artık aya çıkan Apollo 11'i yöneten bilgisayardan kat kat iyi olmasına rağmen günü kurtaracak batarya performansı sergileyememeleri sebebiyle sınıfta kalıyor. Peki ya hangisi en iyisi? Cevabı haberimizde.Samsung Galaxy S6, HTC One M9LG G4AppleiPhone 6Sony Xperia Z3Samsung Galaxy Note 4 ve ülkemizde olmasa da Google Nexus 6 gibi cihazlar şu anda en popüler üst seviye telefonlar olarak görülüyor.

Her türlü işlemi yapabilecek kapasitede olan, performans noktasında (yazılım sıkıntılarını saymazsak) hiçbir sorunları olmayan bu telefonların ortak bir sorunu bulunuyor: batarya. Peki ya bu cihazları kafa kafaya getirip bir kıyaslama yapsak hangi telefon galip çıkacak? Bakalım hangisiymiş;


 

 Adım 1: Resmi Değerler


PCMark ve Geekbench 3 test sonuçlarına geçmeden önce ilk olarak bu telefonların resmi verilere göre neler vaad eddiğine bakalım;



Yukarıdaki verilere baktığımızda ilk olarak Note 4'ün 3.220mAh bataryasıyla Nexus 6 ile ortak en yüksek kapasite bataryalara sahip olduğunu görmekteyiz. Sadece bunu düşünerek Note 4'ten daha iyi bir batarya performansı beklenebilir. Çünkü Nexus 6'da 6 inç ekran olsa da Snapdragon 805'in bataryayı sömürme sıkıntısı nedeniyle 3.220mAh olması diğerlerine göre çok büyük bir fark yaratmayacak gibi duruyor. (Aslında sömüren S810, fakat S805'in de 810 kadar olmasa da performansı nedeniyle bataryayı içebiliyor)

Ama 3.100mAh ile ikinci sırada bulunan Sony Xperia Z3'te Snapdragon 801 var. Her ne kadar S801 için de bataryayı yediği söylenilse de S810 kadar olmadığını biliyoruz.

Sürelere bakacak olursak eğer en iyi müzik performansının ve en uzun bekleme süresinin Xperia Z3'te, konuşma süresinin ise yine Nexus 6'da ve iPhone 6'da olduğunu görmekteyiz. Peki ya iş performans noktasına, yani günlük kullanım şekline dönerse nasıl olacak? Bunu da yapılan testlerde görelim.
 

 Adım 2) Geekbench 3 Batarya Performansı


Şimdi ise batarya performans noktasında testlerden kaynak alarak çıkan değerlere bakalım;



Geekbench 3'e baktığımızda en yüksek skorun Samung Galaxy S6'ya verildiğini görmekteyiz. Sonrasında ise Xperia Z3G4 ve Note 4 gibi cihazlar takip ediyor. En kötü 3'lü ise iPhone 6LG G3ve HTC One M9 olarak sıralanmış.



Geekbench'in Batarya süresi sıralaması ise biraz daha değişik görülüyor. Samsung Galaxy S6 yine lider konumda iken b'ün çok yaklaştığını ve heman arkalarında Note 4'ün olduğunu görüyoruz. Skor'da oldukça kötü olan G3 ise burada 4. sıraya geçmiş. Ama en kötüler arasında iPhone 6 yine birinci iken ikinciliğe One M9 gelmiş.

Bu durumda Samsung Galaxy S6'nın Geekbech skorlarına göre 1. olduğunu fakat Xperia Z3'ün de oldukça iyi olduğunu söylemek gerekli. Yani bir nevi ortak birincilik bile diyebiliriz. Ama iPhone 6'nın ve HTC One M9'un sınıfta kaldığını söylemek gerekli.
 

 Adım 3) PCMark Batarya Performansı




Hemen PCMark değerlerine baktığımızda ise Samsung Galaxy S6'ya kafa tutan Sony Xperia Z3'ün burada 1 saati aşan bir fark attığını görmekteyiz. iOS tarafında bulunmadığı için iPhoneların yer alamadığı sıralamada diğer verilere göre Z3'ün liderliği dışında pek bir değişiklik olmamış. Ama LG G3'ün 4 saat gibi oldukça kısa süreli bir veri çıkarması da gerçekten kötü olduğunu belirtmeden geçmek istemedim.
 

 Sonuç




Şimdi ise yorumlama kısmına gelelim. Yani "Acaba galip kim?"sorusunun cevabını vermeye.

Çevremde gördüğüm ve kendim test imkanı bulabildiğim telefonlara göre Xperia Z3 kullananların telefonlarından acayip memnun olduklarını söyleyebilirim. Özellikle batarya noktasında diğer cihazlara kıyasla çok daha iyi olduğu söylenen Xperia Z3, bunu testlerde de gösteriyor.

Samsung Galaxy S6 ise kullandığı işlemcinin Xperia Z3'teki S801'den çok daha iyi olmasına ve 2K ekranına rağmen bu kadar sağlam değer alması ise gerçekten takdire şayan. Hatta bu ikisini aynı kefeye koyduğumuzda Galaxy S6'nın artıları Z3'ün önüne geçebilir diyebiliriz.

Diğer telefonlara gelecek olursak HTC One M9'da bulunan ve kasasının alüminyum olması sebebiyle çok daha fazla hissedilen ısınma sorunlarından dolayı, LG G3 ise 2K ekranı S801'in kaldıramama nedeniyle batarya sömürmesi gibi sıkıntılarla çok da iyi sonuç veremiyor. LG G4 ise S808 kullanarak bir hamle yapmış olsa da G2'de kullandığı bataryayı yenilemesiyle pek de güzel sonuç veremiyor.

Nexus 6 ise ülkemizde olmasa da 3.220mAh bataryasına rağmen S05'in batarya sömürebilme potansiyelinden dolayı alt sıralarda kalmış. Fakat Android M ile gelecek olan 2 kat daha iyi batarya performans noktasında daha iyi yerlere gelebilecektir.



Sonuç olarak ve aslına bakarsanız hepsi de gereken batarya performansını sağlayamıyor. Aslında bu da biraz yeni versiyonların satılması için bir yerden kısmak adına olabilir. Fakat eski versiyonlara göre artık daha kötü bile olabilen telefonları görmek ise oldukça şaşırtıcı.

Ama testlere ve gelen yorumlara göre batarya konusunda en iyi performas olsun ve yeni telefon olsun derseniz Samsung Galaxy S6, su da geçirmesin derseniz de Sony Xperia Z3'ün galip çıktıklarını söyleyebiliriz. Tabii karar yine size kalıyor, biz testlerin yalancısıyız :)
Yazar

0 yorum: